Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése  
Története

A Nevetlenfalui " Aranykalász " Dal és táncegyüttes története

Az Aranykalász dal és táncegyüttes 1987-ben alakult dalolni, táncolni szeretõ emberekbõl, kik azt vallották: minden népnek, nemzetnek a saját népzenéje, néptánca, második anyanyelve vagy egyenlõ az anyanyelvvel, ápolni, gondozni kötelességünk.
Az a nép, amely nem õrzi, ápolja saját kultúráját, beolvad, elvész mi nem akartunk elveszett emberek lenni.
Szerencsére az akkori " Komszomol" kolhoz (késõbb agráripari és kereskedelmi nagyüzem) elnöke Engi Gábor is ezt vallotta, s a megvalósításhoz biztosította az anyagi hátteret, ami nem volt kevés fizettük az énekkar, tánccsoport, a zenekar szakképzett vezetõit, a zenekar minden tagját. Színpadi ruhákat készíttettünk. Az énekkar részére 2 (komplett), a tánccsoport részére 4 ( komplett) a zenekar részére 1 (komplett) színpadi ruhát. Fizettük a fellépések, utazások költségeit.


A vegyeskar 55 taggal indult. Vezetõje Iváncsi József.
A tánccsoport 20 taggal vezetõje Tkács Margit.
A zenekar 10 taggal vezetõje Huszti József.


Az elsõ fellépések itthon és a környezõ falvakban voltak. 1988-ban volt az elsõ külföldi vendégszereplés. A Kölcsey Ferenc halálának 150. évf. alkalmából megrendezett országos emlékünnepségen vettünk részt Szatmárcsekén, másnap Tiszabecsen vendégszerepeltünk, hol egy másfél órás mûsorral szórakoztattuk a közönséget. A meleg fogadtatás a szûnni nem akaró taps újabb erõt és kedvet adott a további próbákhoz. Jöttek az újabb meghívások. Akkor határoztuk el, nevet kell adni az együttesnek.

Mivel az egyetlen anyagi támogatónk az agráripari és kereskedelmi nagyüzem, hol a kalászosokat nagy sikerrel termeltük, legyen az együttes neve " Aranykalász", no meg azért is Aranykalász, mert a magyar kultúra magvait úgy szeretnénk szétszórni, hullajtani,  mint az aranyat érõ kalász hullajtja magvait. Ez sikerült is. Egymást követték a fellépések, a meghívások 1991-ben a mûkedvelõ csoportok minõsítõ seregszemléjén megkaptuk a népi címet, melyet 4 évente megvédünk sikeresen mind a mai napig. Magyarországon több helyen is szerepeltünk fesztiválokon, baráti vendégszereplésen. Többször jártunk Romániában, Szlovákiában, Észtországban. Felléptünk Kievben több alkalommal, melyet az országos TV közvetített.

1991-tõl új vezetõvel dolgozott tovább az énekkar és a zenekar. Az énekkart Király Kálmán, a Kisinyovi konzervatórium friss diplomás, tehetséges, fiatal karnagya vezette tovább. A zenekart  a Berekszászi zeneiskola tapasztalt tanára, Kunák László vezette.Az országban végbemenõ változások minket sem kerültek el. A mezõgazdasági nagyüzem nevesítette vagyonát. Földet kaptak az együttes tagjai is. Egyre kevesebb lett a szabadidõ, megszûnt az anyagi támogatás. 1996-ban volt az énekkar utolsó külföldi vendégszereplése. 1997-ben még ithon volt néhány közös fellépés és 1997 õszén az énekkar felbomlott. Az utódgazdaság a Nevetleni KFT. még 2002-ig finanszírozta a tánccsoport és a kísérõ zenekar utaztatását.

2003-tól már csak a tánccsoport mûködik mind a mai napig. A zenei kíséret már csak felvételrõl szól. A színvonalat a tánccsoport megtartotta, a népi címet folyamatosan megvédte.

Online

vendég: 1, tag: 0 ...

legtöbb 43
(tag: 0, vendég: 43) - jan. 17. 23:38

Tagok: 27
Legújabb tag: banyaszanna

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]


reftemp1.jpg